Tavoitteena puhdas ja hyvinvoiva iho

ihoöljy

Nyt päästään aiheeseen, joka herättää monia kysymyksiä kasvohoidon yhteydessä sekä etsittäessä sopivia ihonhoito tuotteita. Kuinka päästä eroon laajentuneista ihohuokosista ja mustapäistä ja miten niitä tulisi hoitaa oikein. Epäpuhtauden iholla voivat johtua monesta eri tekijästä ja sen vuoksi myös niiden hoitaminen vaatii säännöllistä ja monipuolista hoitoa. 

Kaikkialla kropassamme on ihohuokosia ja niistä ei valitettavasti koskaan pääse eroon myöskään kasvojen alueelta. Vaikka ihohuokosista ei voi päästä eroon, niitä pystyy kuitenkin supistamaan kasvohoitojen avulla, oikeilla kotihoitotuotteilla sekä ruokavalion avulla.

Huokonen on karvatupen aukko, josta talia pääsee erittymään ihon pintaan. Talineritykseen vaikuttava tekijä on perimä, sillä rasvainen iho on periytyvää. Perimän lisäksi tähän vaikuttaa tietysti elämäntavat, ihon hoitaminen ja hormonaaliset tekijät. Monet eri hormonit vaikuttavat talirauhasten toimintaan ja näistä voimakkaimmin vaikuttavavat ovat miessukuhormonit, jotka kiihdyttävät talineritystä. Suurimmat talirauhaset sijaitsevat kasvojen, päänahan, yläselän ja rinnan alueella ja sen vuoksi näihin alueisiin tulee herkimmin epäpuhtauksia sekä ihon rasvoittumista.

 

Ihoöljy

 

Mustapäät ovat myös hyvin yleinen ärsytyksiä aiheuttava aihe. Peilistä silmiin osuu nenällä majailevat mustat pilkut, vaikka ne olisi juuri hetki sitten puhdistettu tavalla tai toisella. Mustapäässä karvatupen yläosa on laajentunut sen sisältämän talin ja bakteerien johdosta, jolloin talia on päässyt ihon pinnalle pieniä kanavia pitkin. Mustapään väri johtuu sen sisältämän keratinosyyttien (valkuaisaine) melaniinista eli ihon tummumisesta.

No kuinka niitä ihohuokosia voi sitten supistaa ja häivyttää? Jos keskitytään nyt ihon ulkoiseen hoitamiseen, on ensimmäinen hoitovaihe ihon puhdistaminen. Ihon puhdistaminen luo pohjan ihonhoitoon valmistautuessaan vastaanottamaan tuotteet sekä hoitaa jo itsessään sisältämien raaka-aineiden avulla. Liian voimakkaat puhdistustuotteet kannattaa jättää väliin ja sen sijaan kokeilla hellävaraisempia vaihtoehtoja. Liian voimakas puhdistus aiheuttaa ihon pinnan kiristymistä vaurioittaessaan ihon omaa suojakalvoa, jolloin tukkeumat jäävät kuivan ihon alle jumiin. Valinnan mukaista puhdistustuotetta kannattaa pyöritellä ja hieroa ihoon noin minuutin ajan, jotta huokoset puhdistuvat kunnolla sekä meikki ja lika varmasti irtoaa iholta. Lisäksi monet kasvovedet sisältävät ihohuokosia supistavia ainesosia, joten suurihuokoiseen ihoon näistä saa myös loistavan avun. Täyttyneitä huokosia saa puhdistettua säännöllisellä kuorinnalla noin kerran viikossa, jotta kertynyt tali saadaan ihon pintaan sekä kuiva iho poistettua tukkeumien tieltä.

Moni on varmasti huomannut suihkusta ja erityisesti saunasta tultaessa, kuinka tali erottuu selkeämmin kasvoilla. Tämä johtuu siitä, että höyry ja lämpö ovat saaneet ihohuokoset auki. Sen vuoksi kuorinnan, suihkun ja saunan jälkeen kannattaa levittää naamio kasvoille, sillä auki olevista huokosista talikertymät irtoavat helpommin. Epäpuhtaalle ihoalueelle on hyvä välillä laittaa puhdistavia ominaisuuksia sisältävä naamio, joka irrottaa vieläkin tehokkaammin epäpuhtauksia. Naamioita olisi hyvä käyttää noin 1-2 kertaa viikossa, riippuen ihotyypistä ja sen kunnosta.

Epäuhtauksia hoidettaessa on siis tärkeää huomioida ihon oikeanlainen hoitaminen hellävaraisella, mutta huolellisella puhdistuksella, säännöllisyydellä sekä kosteutuksella ja ravitsevuudella. Ruoka-aineet ja sitä kautta suoliston kunto, riittävä veden ja unen saanti, liikunta sekä hormonitoiminta ovat myös suuressa osassa ihon hyvinvointia. Aikamoinen kokonaisuus siis. Sen sijaan, että itse lähtee puristamaan epäpuhtauksia kotioloissa, olisi hyvä käydä puhdistuttamassa ihoa säännöllisesti kosmetologin luona. Silloin saadaan huokoset huolellisesti puhtaaksi ilman, että aiheutetaan tulehdusta ja epäpuhtauksien synnyn kierrettä. Kasvohoidossa tulisi käydä vähintään 4 kertaa vuodessa, mutta ihanteellista se olisi noin kahden kuukauden välein sekä ihon tarpeen mukaan.

Rentoa sunnuntaita ja alkanutta marraskuuta!

♥: Tiia