Syitä aknen syntyyn – pintaa syvemmälle

Tänään paneudutaan iho-ongelmaan, jolla voi pahimmillaan olla suuriakin vaikutuksia minäkuvaan, itsetuntoon, sosiaaliseen elämää ja mielialaan. AKNE. 

Tuo inhottava tulehdustila, joka jyllää kropassa. Aknen synty ei ole niin yksiselitteinen, kuin voisi kuvitella. Monesti ajatellaan, että ihon tila on saatettu aiheuttaa itse ulkoisesti väärillä hoito tavoilla tai näpläämällä ihoa likaisilla käsillä hermostuksissaan. Tämä tietysti pahentaa jo olemassa olevaa aknea, mutta ei kuitenkaan ole laukaiseva tekijä. Totuus on, että lähes aina aknen aiheuttaja tulee jostakin pintaa syvemmältä. 

Syitä aknen syntyyn voi olla perinnöllisyys,  ruokailutottumukset => suoliston kunto, henkinen hyvinvointi, pitkittynyt stressi, hormonaaliset muutokset tai luontainen hormonitoiminta (kuten epätasapainoa tiettyjen hormonien välillä). 

Aknen muodostuessa haetaan usein mahdollisimman nopeasti apua erilaisista lääkekuureista, sillä tietysti sitä pelästyy oman ihon kuntoa ja halutaan hoitaa se pois alta keinolla millä hyvänsä. Tämä on ehdottomasti tarpeellista tilanteissa, joissa akne on yltynyt niin pahaksi, ettei se tunnu rauhoittuvan millään muulla keinolla. Kehottaisin kuitenkin aina ensin kiinnittämään huomiota ajan ympärille, jolloin akne on puhjennut ja mahdollisesti ajattelemaan aikaa vieläkin paljon taaksepäin. Onko elämäntilanteessa esimerkiksi tapahtunut muutoksia, jotka ovat saattaneet laukaista aknen? Aina näitä ei edes osata yhdistää toisiinsa, mutta hetkeksi kun pysähtyy miettimään, alkaa palaset usein loksahtamaan paikoilleen. Onko työ -tai koulukuvioissa ollut muutoksia, stressaava ja kiireinen kausi, onko perhe tai kaverisuhteissa tapahtunut jotakin ikävää, onko hormonaalisiin ehkäisymenetelmiin tullut muutosta tai onko ruokavaliota muokattu jollakin tasolla. Kyllä, nämä kaikki vaikuttavat siihen, miltä iho näyttää! Kaikilla meillä kroppa reagoin eri tavoilla ja joillain se näkyy erilaisina iho-ongelmina.

Suoliston kunnolla on huomattu olevan suurta vaikutusta iho-ongelmiin, niin myös akneen. Esimerkiksi useat syödyt antibioottikuurit vaikuttavat suoliston bakteerikantaan vielä paljon myöhemminkin ja tästä mahdollisesti aiheutunut bakteerikannan epätasapaino voi näkyä iholla erilaisina tukkeumina. Yleisesti jo pitkittynyt stressi vaikuttaa itsessään ruoansulatukseen ja ruoan imeytymiseen, mutta myös turha kiireessä syöminen ja liian vähäinen ruoan pureskelu voi aiheuttaa ongelmia suolistossa=> ruoka ei sula kunnolla, jolloin myös ravinnon imeytyminen on heikompaa. 

Imeytyykö tarvittavat ravintoaineet (vitamiinit, rasvahapot, hivenaineet) syödystä ruoasta ja toimiiko ruoansulatus normaalisti. Jotkin ruoka-aineet saattavat myöskin herkistää, vaikka niille ei olisikaan allerginen. Voi olla, että ne eivät vain sula kunnolla ja sovi juuri itselle. Tämän vuoksi on tärkeä huomioida vatsan toimintaa päivän aikana ja usein sen kyllä tunteekin, jos vatsa ei toimi normaalisti tai jokin mättää.

Stressi aiheuttaa matala-asteista tulehdusta kehossa nostamalla verensokeria ja lisäämällä insuliiniresistenssiä. Tästä johtuu myös se, miksi suositellaan luopuvan sokerista, kun puhutaan elimistön tulehdustilasta. Sokeri nostattaa verensokeria ja näin ollen lisää entisestään tulehdustilaa. Sokeri kannattaa sen sijaan korvata herkullisilla marjoilla, kasviksilla ja kohtuullisesti hedelmillä.

Tärkeimpänä aknen hoidossa on lähteä miettimään syytä, mikä tämän on voinut aiheuttaa ja näin on helpompi aloittaa myös oikeanlainen hoito, kun tietää mihin asioihin täytyy ensin tehdä parannuksia ja alkaa kiinnittämään huomiota. Kärsivällisyys on tässä ehdoton, sillä iho-ongelmista puhuttaessa on annettava iholle ja elimistölle aikaa toipua. Tämä kaikki vaatii tietysti säännöllisyyttä ja panostusta, mutta se kannattaa.

Tällä kertaa paneuduttiin hieman ihon pintaa syvemmälle, mutta myöhemmin keskitytään aknen ulkoiseen hoitamiseen.

Keväistä viikonloppua ja maaliskuun loppua sinulle <3 Tiia