Kofeiinin vaikutus ihoon

Kofeiini. Onko sen nauttimisella vaikutusta ihon kuntoon? Oman kokemuksen kautta uskallan sanoa, että näillä kahdella on yhteytensä ja avaan sitä tässä hieman.

Noin pari vuotta sitten, kun olin pahimmillani uupumistilassa tajusin, kuinka yksikin kupillinen kahvia aamulla sai sykkeeni niin korkealle, että se piti tärinät yllä pitkälle päivään. Se ei tuottanutkaan enää sitä kahvin tuomaa ihanaa fiilistä. Tällöin ajattelin kokeilla jospa olisin hetken ilman kahvia. Se venyikin lähes parin kuukauden tauoksi, sillä huomasin muutoksen – tärinä poistui. Samaisia oireiluja huomasin tämän vuoden alussa. Osasin siis reagoida heti. Tällä haluan kertoa, että kofeiinin vaikutus meidän kehoon riippuu paljolti elämäntilanteesta.

On hyvin yksilöllistä, miten kofeiini meihin vaikuttaa ja kuinka nopeasti se poistuu elimistöstä. Se kuinka kofeiini sitten vaikuttaa ihoon on mm. sen yhteys kortisolitason (stressihormonin) nostamiseen elimistössä. Ja kaikkihan me tiedetään kuinka stressi vaikuttaa ihoon. Edellä kertomani tilanteet omassa elämässäni ovat selkeästi olleet stressaavia, jolloin myös kofeiinin nauttiminen on alkanut vaikuttamaan negatiivisesti. Se nostatti jo valmiiksi koholla olevaa kortisolitasoa entisestään. Olen kuullut samaisia tarinoita ja kokeiluhavaintoja muutamalta muultakin. Näiden havaintojen aikana myös on huomattu epämääräisen tukkeuman iholla vähentyneen, kun kahvi on laitettu minimiin.

Kofeiinin liika nauttiminen päivän aikana ja erityisesti iltaakohden vaikuttaa myös meidän nukahtamiseen ja unen laatuun. Nukkumisella yhteys ihon hyvinvointiin on suuri. Luin myös taannoin @suvitiilikainen postauksen instagramissa, jossa hän kertoi oman kokemuksen kofeiinin vaikutuksesta suunympärysihottumaan ja ruusufinniin. Suosittelen lukemaan, mikäli aihe kiinnostaa. Rakastan kahvia ja etenkin sen tuomaa fiilistä, enkä halua täysin luopua siitä. Nautin kofeiinitonta kahvia jos huomaan kofeiinin vaikuttavan liikaa. Minusta on mahtavaa, kun osaa kuunnella oman kehon viestejä, milloin jokin ei tunnu hyvältä. Välillä on myöskin hyvä antaa elimistölle taukoa.

Kahvi on vain yksi kofeiinin lähde, mutta hyvin suosittu sellainen. Kahvi on mielettömän ihana nautinto. Täällä se on lähes aina luomua🤍🤎☕️