Herkkä & arka iho

Herkistynyt iho

Kun iho on syystä tai toisesta ärsyyntynyt, puhutaan silloin herkästä ja arasta ihosta. Näin pakkaskeleillä aihe saattaa olla monelle ajankohtainen, joten tähän väliin pieni tietopaketti herkistyneestä ihosta. Herkästi reagoiva iho voi olla mitä tahansa ihotyyppiä. Herkkä iho ei siis ole ihotyyppi vaan se on ihon joko sen hetkinen tai pysyvä tila.

Arka iho saattaa reagoida helposti ja se voi ilmetä:

  • punoituksena, kuumotuksena, kutinana & ihon kiristämisen tunteena
  • turvotuksena
  • ilmestyneinä paukamina & näppylöinä

 

Ihon herkistyminen voi johtua useasta eri syystä. Ulkoisista syistä johtuvaa ärsyyntymistä voi aiheuttaa ihonhoitotavat & ilmastolliset tekijät. Näitä ovat esimerkiksi ihon hoitamattomuus, liian vähäinen kosteutus tai liian "raju" ihon hoitaminen. Suomessa herkkä iho on hyvinkin yleinen, sillä juurikin tähän vuodenaikaan meidän iho joutuu melko koville, kun yhtälönä on kylmä pakkassää ja sisäilman kuivuus sekä lämpö.

Sisäisiä tekijöitä voivat sen sijaan olla ravintotekijät, sairaudet, stressi & ikä. Ihon arkuus lisääntyy myös iän myötä, sillä iho ohenee ja vastustuskyky alenee.

Herkän ihon hoitamisessa luonnonkosmetiikan tehokkuutta ei voi tässäkään tapauksessa olla hehkuttamatta. Kun turhat säilöntä- ja väriaineet sekä synteettiset tuoksut ja lisäaineet ovat karsittu pois, eivät ne pääse ärsyttämään ihoa entisestään ja vaikuttavat raaka-aineet pääsevät sen sijaan hoitamaan ihoa kuntoon. Herkän ja aran ihon hoidossa on tärkeää muistaa helläkätisyys oikeanlaisilla hoitotuotteilla ilman mekaanista rasitusta. Esimerkiksi kuorintatuotteen tulisi olla rakeeton tai vain pienirakeinen. Maidot, öljyt ja voiteet kasvovedellä viimeisteltynä ovat herkän ihon puhdistukseen hyvä valinta. Kosteuttamiseen sopii seerumi, öljy, kosteusvoide sekä kosteuttava naamio. Tuotteiden tulee tietysti olla omalle ihotyypille sopivia. Tuotteita valittaessa olisi hyvä ottaa huomioon, että ne suojaa, vahvistaa ja rauhoittaa ihoa.

Charmonie Spasta löydät muun muassa nämä tuotteet, jotka ovat erityisesti soveltuvia herkälle iholle

Ekopharma Herukka-hoitolinja
Patyka Lotus & cotton - tuotteet
Patyka Delicate & sensitive skin miselligeeli

SOOTHE, CALM & GLOWING SKIN ♥